Ditambahkan | 14.00 |
Kategori | Artikel |
Harga | @ Khasiat Dan Kelebihan Daging Kambing , ramai orang kata daging kambing ini panaslah, dan macam-macam lagilah akibat makan daging kambing... |
Share | |
Hubungi Kami | |
CARA BELI |
Review Khasiat Dan Kelebihan Daging Kambing
@
Daging kambing yang rendah kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan yang tidak sihat.
Khasiat Dan Kelebihan Daging Kambing, ramai orang kata daging kambing ini panaslah, dan macam-macam lagilah
akibat makan daging kambing ni. Tetapi, tahukah anda khasiat dan
kelebihan daging kambing berbanding daging lain? Okey, tanpa membuang
masa dan tenaga, mari kita lihat apa yang ada dalam daging kambing ni
sehingga menjadikan ia daging yang terbaek!
Kelebihan Daging Kambing
Senyum Kambing
Mereka yang berpangkat doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan daging kambing, kerana daging kambing boleh menyebabkan panas badan. Ada juga doktor yang mengatakan kandungan lemak dan kolesterol pada daging kambing tinggi serta seringkali daging kambing dituding sebagai penyebab darah tinggi dan sakit jantung.
Mereka yang berpangkat doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan daging kambing, kerana daging kambing boleh menyebabkan panas badan. Ada juga doktor yang mengatakan kandungan lemak dan kolesterol pada daging kambing tinggi serta seringkali daging kambing dituding sebagai penyebab darah tinggi dan sakit jantung.
Sebenarnya,
daging kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah. Setiap sunnah nabi
mesti ada kelebihannya. Oleh kerana orang barat (yahudi) tidak mahu kita
ikut sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan.Tetapi hakikat
sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing
sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi
kambing.
Daging kambing adalah daging yang paling baik
Kajian
dari Persatuan Jantung Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk
mereka yang mempunyai masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging
tersebut tinggi kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang
sihat. Struktur molekul daging kambing yang berbeza menjadikan daging
kambing lebih mudah dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang
menjaga kesihatan. Bukan setakat itu sahaja, malah jika dibandingkan,
daging kambing mengandungi zat besi dan kandungan potasium yang rendah
kandungan mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori
daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino yang
diperlukan ada di dalam daging kambing.
Pengurai Kolestrol Tepu
Segar punya
Daging kambing yang rendah kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan yang tidak sihat.
Ikatan kolestrol tepu boleh dielakkan sekiranya
Omega 3 terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai
kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon
(kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan
karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan
tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan dengan kolestrol
kambing sahaja.
Sodium yang digunakan untuk mengawet daging serta
untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus.
Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging burger. Selain itu
memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa
makanan seperti MonoSodium Glutamat (MSG) juga akan membentuk kolestrol
tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan
sekiranya tersekat, ia boleh menyebabkan strok.
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol
kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca
kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah
yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah
meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan
mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti
pening.
Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai
protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan
dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak
mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak
mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan
pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.
Lemak
di bawah permukaan kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna
oleh hati. Ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat
dalam jumlah yang banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing
akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut
mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh
kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang
berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala
pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.
Mencantikkan Kulit
Vitamin
C semulajadi yang tidak teroksida juga terdapat dalam daging kambing.
Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel
kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan
mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit.
Mail: Sate-sate. 2 Singgit, 2 Singgit!!!
Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
Sistem
darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus
berfungsi sebagai penjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat
akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan
perasaan kasih sayang.
Jantung akan menjadi lebih lembut dan
lancar pergerakannya apabila menerima kolestrol daging kambing. Jantung
yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar
pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang
mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan
perasaan kecintaan (kasih sayang).
Mereka yang mengamalkan
pemakanan daging kambing akan merasa tenang dan gembira serta mudah
merasa getaran kasih sayang. Amalkanlah pemakanan daging kambing
sekiranya menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan
getaran kecintaan.