Ditambahkan | 16.00 |
Kategori | Artikel |
Harga | @ Keburukan Kacang Soya , Ingin tahu kandungan sebenar kacang soya? Korang dinasihatkan supaya membaca artikel ini sampai habis kerana ter... |
Share | |
Hubungi Kami | |
CARA BELI |
Review Keburukan Kacang Soya
@
Keburukan Kacang Soya, Ingin tahu kandungan sebenar kacang soya? Korang dinasihatkan supaya
membaca artikel ini sampai habis kerana terdapat juga produk berasaskan
soya adalah selamat setelah menjalani proses tertentu.
Nabi
SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dan sebagainya.
Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan
tertentu sehingga yang baik kurang diambil, sebaliknya kita disogokkan
oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka. Kita
selalu digembar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang
mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni kami nak kongsi
sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan
kimia yang berbahaya. Berikut adalah antara keburukan kacang soya:
1.
Tinggi kandungan asid phytic (sejenis bahan anti-nutrien) yang
menghalang penyerapan zat dan mineral seperti kalsium, magnesium, zat
besi dan zink yang penting untuk badan. Akibatnya, zat makanan yang
kita makan tidak akan memberi manfaat kerana tidak diserap oleh tubuh.
Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak
mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut
dalam badan.
2. Mengandungi hemaglutinin yang mengakibatkan sel darah bercantum sesama sendiri.
3.
Mengandungi goitrogen yang mengkibatkan fungsi tiroid menjadi lemah. Ia
boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan
kanser tiroid.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified,
tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan kuantiti
pengeluarannya. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan
khasiatnya semulajadinya? Hmm.. entah ke mana.
5. Tinggi kandungan
natural toxin iaitu antizat (perencat enzim) yang menghalang penyerapan
tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman.
Ia juga boleh merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat
kanak-kanak).
Tambahan pula, toksin ini tidak dapat dimusnahkan melalui proses masakan. Ini akan mengakibatkan tubuh badan kita kekurangan asid amino, kembung perut dan kerosakan pankreas. Malang sekali, disebabkan unsur antizat yang terdapat pada soya. Sesetengah pengeluar hasil soya membasuh soya dengan asid di dalam tangki aluminium untuk mamastikan antizat tu hilang!
Tambahan pula, toksin ini tidak dapat dimusnahkan melalui proses masakan. Ini akan mengakibatkan tubuh badan kita kekurangan asid amino, kembung perut dan kerosakan pankreas. Malang sekali, disebabkan unsur antizat yang terdapat pada soya. Sesetengah pengeluar hasil soya membasuh soya dengan asid di dalam tangki aluminium untuk mamastikan antizat tu hilang!
6. Wujud unsur heavy metal toxic di dalam tubuh badan, dan ia boleh menyebabkan nyanyuk, tahu??
7.
Mengandungi sejenis bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen pada
wanita. Bahan ini dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser
ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak (minda) dan tulang. Bahan
kimia ini juga, jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan
seksual / sexual development yang mungkin mempengaruhi kejantinaan
seseorang (melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan
lelaki dan perempuan).
Ia juga kurang baik untuk bayi kerana ia
bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita
dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih
cepat dari kadar yang sepatutnya. Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya
Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi
yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya
merupakan satu keadaan yang berbahaya. Dikatakan, bayi yang diberi minum
susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya,
seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari!
Memang
benar soya juga mempunyai kebaikannya. Tetapi, ada caranya untuk
mendapatkan khasiatnya itu. Berikut adalah antara kandungan soya yang
membawa kebaikan.
1. Kacang soya mengandungi satu susunan
fotokimia (1) yang mengagumkan. Susunan ini merupakan komponen yang
aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.
2.
Selain itu, soya juga mempunyai satu susunan yang paling menarik iaitu
satu chemical bernama isoflavone. Isoflavone pula merupakan komponen /
sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak
kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko
penyakit jantung.
Walau bagaimanapun, kandungan isoflavone ini
bukan mudah dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani
proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan
isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman
manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses
penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak
sesuai untuk diminum.
3. Tempe dan kicap (soy sauce) adalah
selamat dan baik untuk kesihatan. Ini kerana tempe dan kicap telah
melalui proses penapaian (fermentation process). Soya ini cuma tidak
elok dimakan secara mentah (fresh) apatah lagi jika telah diproses
menjadi air minuman (dari kilang pengeluar terutamanya). Tetapi, bagi
sesetengah produk soya seperti tofu, sebatian perencat ini masih wujud,
walaupun sedikit.
Untuk pengetahuan kita semua, yahudi juga
mengwar-warkan kebaikan minum soya kerana USA merupakan pengeluar
terbesar soya. Secara kesimpulannya, mereka bukan sahaja melemahkan kita
dari segi lain namun secara pemakanan kita juga. Oleh itu kembalilah
kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.